Tokenisatie en Real-World Assets: De digitale revolutie in financiën en bezit

Een grafische weergave van (links) de Mona Lisa en een grote woning (vastgoed). Rechts zie je de Mona Lisa en de woning opgedeeld in meerdere tokens. In het midden als brug zie je Ethereum en Chainlink. Totaal is het tokeniseren van de Real World Ass

Inleiding

Tokenisatie en Real World Assets (RWA’s) hebben de afgelopen jaren een steeds groter wordende impact op de financiële wereld. Maar wat is tokenisatie en RWA’s, waarom is het een steeds groter wordende markt, hoe werkt tokenisatie en wat is de relatie met blockchain technologie? In dit artikel worden deze vragen behandelt en gekeken naar blockchain projecten welke hierop inspelen. Elke vraag zal kort worden toegelicht aan de hand van een voorbeeld.

Wat is tokenisatie en real world assets (RWA's)?

Tokenisatie markeert een verschuiving in de manier waarop we traditionele activa zien. Het transformeert fysieke eigendommen zoals vastgoed, kunst en zelfs bedrijfseigen activa in digitale tokens op de blockchain. Hierdoor wordt de waarde van het actief verdeeld in deelbare, verhandelbare eenheden, waardoor nieuwe kansen ontstaan voor (kleinere) investeerders.

Ook niet fysieke eigendommen, zoals aandelen kunnen worden vertegenwoordigt in de vorm van digitale tokens op de blockchain, dit betekent dus dat veel wereldse- en financiële zaken getokeniseerd kunnen worden.

Een treffend voorbeeld is de tokenisatie van vastgoed, waarbij een stuk onroerend goed wordt omgezet in digitale tokens. Dit maakt het mogelijk om specifieke fracties van het vastgoed te verhandelen, waardoor zowel grote als kleine investeerders kunnen profiteren van de vastgoedmarkt. Deze decentralisatie van activa opent nieuwe perspectieven voor zowel eigenaren als investeerders.

Waarom groeit de markt voor tokenisatie en RWA's?

Het principe van tokenisatie werd in 2017 geïntroduceerd. Echter heeft het tot op heden relatief weinig tractie gekregen, maar hier zit versnelling in.

Zoals hierboven benoemd, maakt tokenisatie het mogelijk voor kleinere investeerders om deel te nemen aan de investeringsmarkt. Dit betekent dat meer mensen en dus meer kapitaal toegang heeft tot de markten. Dit verhoogt de liquiditeit. Bovendien wordt het dankzij de continue verbeteringen in de blockchain wereld steeds goedkoper en efficiënter om grote hoeveelheden transacties tegelijkertijd te doen.

Voorbeeld: Een start-up, die voorheen beperkt was tot financiering van grote venture capitalists, kan nu haar aandelen tokeniseren. Hierdoor kunnen zelfs individuele investeerders met bescheiden kapitaal een stukje van het bedrijf bezitten en delen in het succes.

Hoe werkt tokenisatie?

Het proces van tokenisatie omvat het gebruik van blockchain technologie om activa vast te leggen in smart contracts (slimme contracten). Deze slimme contracten automatiseren het beheer van activa, waardoor transacties veilig en efficiënt worden uitgevoerd. Het resultaat is een gedigitaliseerde representatie van het fysieke activium op de blockchain.

Voor tokeniseren van activium dient allereerst bepaald te worden hoe het getokeniseerd moet worden. Afhankelijk van het soort activium – vastgoed, kunst, aandelen, effecten etc – dient mogelijk andere geldende wetten en voorschriften gevolgd te worden.

Zodra het activium geïdentificeerd is voor tokenisatie, dient het onderliggende “veilig gesteld” te worden. Dit kan zijn door contracten op te delen, of in de vorm van aandelen deze te verplaatsen naar een neutrale tussenpartij. Deze tussenpartij is verantwoordelijk voor het maken van keuzes met betrekking tot het type token, het gebruikte blockchain netwerk en de functies benodigd voor wet- en regelgevingen.

Zodra het digitale activium (het getokeniseerde) is gecreëerd, moet de investeerder een digitale portemonnee (wallet) instellen. Als alternatief kan hier een vermogensbeheerder, zoals Blackrock of Ark Invest, voor worden gebruikt. Deze vermogensbeheerder beheert dan het account. Indien deze tussenpartij niet wordt gebruikt kan middels een secundaire handelsmarkt de getokeniseerde activia verhandeld worden.

Voorbeeld: Een stuk vastgoed wordt omgezet in tokens, die vervolgens via een gedecentraliseerd platform (secundaire handelsmarkt) kunnen worden verhandeld, zonder tussenkomst van traditionele financiële tussenpersonen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van tokenisatie?

Zoals hierboven te zien zijn er dus meerdere voordelen voor tokenisatie. Hieronder nogmaals een opsomming en uitbreiding van voor- en nadelen van tokenisatie:

Voordelen:

  • Toegankelijkheid voor kleine investeerders

    • Met minder kapitaal beschikbaar kan toch deelgenomen worden aan de markt

    • Democratisering van investeringen zorgt voor een bredere participatie

  • Verbeterde liquiditeit

    • Digitale tokens kunnen gemakkelijk en snel worden verhandeld

    • Digitale markten draaien 24/7, in tegenstelling tot traditionele markten

  • Kostenverlaging

    • Het digitaliseren van processen via de blockchain vermindert de benodigdheid van tussenpersonen, zoals makelaars en notarissen, waardoor transactiekosten verlaagd kunnen worden

    • Snellere en efficiëntere transacties leiden tot kostenbesparing op lange termijn

  • Automatisering en efficiëntie

    • Slimme contracten (smart contracts) op de blockchain automatiseren de uitvoering van overeenkomsten, waardoor menselijke tussenkomst wordt verminderd

    • Slimme contracten (smart contracts) verminderen de kans op fouten en verhogen efficiëntie van het gehele proces

Natuurlijk zijn er ook mogelijke nadelen aan het tokeniseren van markten. Deze zijn hieronder getracht op te sommen:

  • Regelgeving complexiteit

    • Verschillende jurisdicties hebben verschillende regelgevingen, wat kan leiden tot complexe nalevingskwesties

    • Regulatoren moeten mogelijk hun benadering aanpassen aan deze nieuwe vorm van activiabeheer

  • Technologische risico’s

    • Blockchain technologie is nog relatief nieuw, wat risico’s als beveiligingslekken met zich mee kan brengen. Dit betekent dat de keuze van blockchain platform heel goed overwogen dient te worden

    • Omdat blockchain technologie opkomende technologie is, moeten investeerders mogelijk vertrouwd raken met nieuwe systemen en processen

  • Markttoegang

    • Investeerders zijn gewend dat markten maandag-vrijdag geopend zijn voor een x aantal uur. Op de blockchain zijn de markten 24/7 wereldwijd open

  • Acceptatie en bewustwording

    • Ondanks de groeiende populariteit is tokenisatie nog niet algemeen geaccepteerd en begrepen

    • Gebrek aan bewustwording kan de adoptie en acceptatie van tokenisatie belemmeren

Voorbeeld: Kunstenaars kunnen hun kunstwerken tokeniseren, waardoor ze gemakkelijker kunnen worden verhandeld, en ze kunnen profiteren van royalty's bij elke doorverkoop.

Blockchain projecten die inspringen op tokenisatie en RWA's

Verschillende blockchain projecten spelen in op de groeiende trend van tokenisatie en real-world assets. Een aantal van deze blockchain projecten zijn:

Voorbeeld: Securitize is een blockchain-platform dat bedrijven helpt bij het tokeniseren van effecten, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden verhandeld en beheerd op de blockchain. In 2022, slechts drie jaar na de lancering, behoorde Securitize Markets tot de top 10 van Amerikaanse effectentransferagenten, met ruim 1,2 miljoen beleggersrekeningen en 3.000 klanten. (bron: Kucoin)

De toekomst van tokenisatie en RWA's

Wat de toekomst voor tokenisatie en RWA’s in petto heeft weet niemand. Zoals te zien is zijn er obstakels die overwonnen moeten worden, maar ook voordelen die het overwinnen van deze obstakels waard maken. Polymath en Securitize zijn al jaren actief in deze wereld en verwacht wordt dat dit zal blijven toenemen.

Een aantal markten waar het snel interessant zou worden om tokenisatie van RWA’s door te voeren zijn de vastgoedmarkt, de kunstmarkt en andere fysieke markten. Zeker doordat voortdurende ontwikkelingen in blockchain-technologie, zoals schaalbaarheid, interoperabiliteit en beveiliging, de efficiëntie van tokenisatie verder verbeteren en nieuwe toepassingen mogelijk maken.

Conclusie

Dit artikel markeert de opkomst van tokenisatie en Real World Assets als een transformerende kracht in de financiële wereld. De digitalisering van traditionele activa op de blockchain biedt niet alleen nieuwe kansen voor investeerders, maar belooft ook een verschuiving naar meer inclusieve en efficiënte financiële markten. Hoewel er uitdagingen en obstakels zijn, blijven blockchain-projecten pionieren in deze revolutie.

Wat zijn jou verwachtingen voor de toekomst van tokenisatie en hoe denkt u dat het de financiële landschappen verder zal hervormen?


Jack

Sinds 2013 geïnteresseerd in crypto, de toepassing en de technieken.

Sinds 2017 leer ik actief en heb ik mij bezig gehouden met het delen van kennis omtrent cryptocurrency’s.

Mijn doel is mensen helpen door opgedane kennis te delen.

Vorige
Vorige

NFT’s, wat zijn het, hoe werken ze en wat zijn de mogelijkheden

Volgende
Volgende

Kickstart je crypto reis met dit beginner portfolio