NEAR 2024/2025 prijsvoorspelling
Inleiding
NEAR is een Layer 1 blockchain protocol, vergelijkbaar met Ethereum, Solana en Cosmos. Near Protocol werd opgericht om enkele van de uitdagingen en beperkingen van bestaande blockchain-platforms aan te pakken. De oprichters van Near Protocol wilden een blockchain-ecosysteem bouwen dat schaalbaar, gebruikersvriendelijk en flexibel was, met het doel om bredere adoptie van gedecentraliseerde applicaties (dApps) te stimuleren.
In dit artikel kijken we naar wat Near Protocol bijzonder maakt, hoe het werkt en welke partnerschappen het is aangegaan om op basis van deze informatie, alsmede historische cijfers, een prijsvoorspelling te doen.
Oprichting van NEAR Protocol
Near Protocol is opgericht door het team van ontwikkelaars onder leiding van Alex Skidanov en Illia Polosukhin in het jaar 2018. Het oprichtingsteam van Near Protocol heeft actieve discussies gevoerd met andere blockchain-protocollen, waaronder Solana en Cosmos. Hierdoor vertoont NEAR enkele overeenkomsten met deze blockchains. Echter, het team achter Near Protocol streeft ernaar om op hun eigen unieke manier het "blockchain trilemma" aan te pakken. NEAR zelf kwam pas in 2020 op de markt.
Het "blockchain trilemma" verwijst naar de uitdaging om een evenwicht te vinden tussen decentralisatie, schaalbaarheid en veiligheid. Het Near Protocol-team tracht deze uitdaging op te lossen door innovatieve technologische benaderingen en ontwikkelingen te implementeren, met als doel een schaalbaar en veilig gedecentraliseerd netwerk te bieden. Deze aanpak onderscheidt Near Protocol van andere blockchain-protocollen en vormt de kern van hun missie om geavanceerde gedecentraliseerde applicaties toegankelijk te maken op wereldwijde schaal.
Wat maakt Near Protocol bijzonder?
Een aanzienlijke prestatie was de succesvolle fundraising van 500 miljoen dollar in de POST-ICO-fase (na ICO, Initial Coin Offering, na de initiële coin aanbieding aan de markt), wat het op de tweede plaats zet in de crypto-industrie, direct na Avalanche. Deze indrukwekkende financiering geeft duidelijk aan dat venture capitalists (VC’s, durfkapitalisten) sterk geïnteresseerd zijn en vertrouwen hebben in het potentieel van NEAR.
Near Protocol maakt gebruik van sharding, een technologie die het netwerk in verschillende segmenten verdeelt, zodat nodes slechts een deel van de transacties hoeven te verwerken. Dit draagt bij aan schaalbaarheid door de werklast over het netwerk te verdelen.
Wat is sharding?
Near Protocol maakt gebruik van sharding, wat een soort technologie is die het netwerk opdeelt in verschillende stukken, zodat elke groep computers (nodes) slechts een deel van de transacties hoeft te verwerken. Je kunt sharding vergelijken met een lopende band in een fabriek. Stel je voor dat elke transactie aan het begin van de lopende band wordt geïnitieerd, en alle 'werkers' langs de lopende band hun taken uitvoeren om de transactie te voltooien, voordat deze aan het einde van de lopende band aankomt.
Nu, in het geval van sharding, zou die lopende band zich in verschillende stukken opsplitsen, waarbij elke sectie van de lopende band zijn eigen groep werkers heeft. Dit betekent dat alle groepen werkers tegelijkertijd aan hun respectievelijke transacties kunnen werken. Hierdoor voorkomt sharding vertragingen die kunnen optreden als er te veel transacties zijn, omdat elke groep werkers onafhankelijk van elkaar kan werken. Kortom, sharding verdeelt de werklast over het netwerk, waardoor het efficiënter en schaalbaarder wordt. Dit is hieronder versimpeld weergegeven. Hierbij worden een aantal transacties verspreidt over 2 shards, waardoor in de helft van de tijd die nodig zou zijn zonder sharding, de transacties worden verwerkt.
NEAR, technisch:
NEAR's sharded Proof of Stake-netwerk heeft momenteel vier shards, elk met 100 validators. Hoewel dit enige mate van centralisatie impliceert (slechts 400 validators totaal), wordt er gewerkt aan dynamic re-sharding. Deze innovatieve benadering maakt het mogelijk om automatisch shards te creëren en te vernietigen op basis van de vraag naar de blockchain. Hierdoor wordt Near Protocol theoretisch gezien oneindig schaalbaar. Een opmerking hierbij is dat het dynamisch herschalen van shards een belangrijke ontwikkeling is die de schaalbaarheid van Near Protocol aanzienlijk kan vergroten, afhankelijk van de vraag, als de vraag afneemt zouden er shards worden “verwijderd”.
Near Protocol partnerschap met Polygon Labs
In de tweede helft van 2023 volgde een aankondiging betreffende een samenwerking tussen Polygon en Near Protocol, gericht op het vergroten van schaalbaarheid en decentralisatie binnen het Ethereum ecosysteem. Belangrijke punten hiervan waren:
Samenwerking tussen Polygon en Near protocol
Beide zijn blockchain-protocollen die extra functionaliteit toevoegen aan Ethereum en de bredere blockchain-ruimte. Door hun krachten te bundelen, hopen ze gezamenlijk bij te dragen aan het oplossen van enkele van de uitdagingen waarmee het Ethereum-netwerk wordt geconfronteerd, met name op het gebied van schaalbaarheid en decentralisatie.Brug tussen Wasm chains en Ethereum ecosysteem
De samenwerking lijkt gericht te zijn op het overbruggen van de kloof tussen Wasm (WebAssembly) chains en het Ethereum-ecosysteem. WebAssembly is een programmeertaal die het mogelijk maakt om code te schrijven die efficiënt kan worden uitgevoerd op verschillende platforms. Het integreren van Wasm chains met Ethereum kan leiden tot een naadloze uitwisseling van functionaliteiten en gegevens tussen deze verschillende blockchain-omgevingen.Near foundation als kernbijdrager aan Polygon CDK
De NEAR Foundation zal toetreden als een kernbijdrager aan Polygon CDK (Chain Development Kit, een ontwikkelaarskit voor het ontwikkelen van applicaties op Polygon). Dit suggereert dat Near Protocol actief zal bijdragen aan de ontwikkeling van tools en middelen binnen het Polygon-ecosysteem, met als doel de algemene functionaliteit en mogelijkheden te vergroten.
NEAR tokenomics
NEAR hanteert een coin inflatie van 5 procent per jaar. Nieuw uitgegeven tokens worden grotendeels verdeeld tussen validators als beloning voor het beveiligen van het netwerk, en de treasury (schatkist). Verder hanteert NEAR een burn-mechanisme voor transactiekosten, waardoor een deel van de NEAR coins in omloop permanent uit de circulerende voorraad wordt verwijderd. Om precies te zijn wordt 70% van de transactiekosten van NEAR verbrand en de overige 30% wordt terugbetaald aan de smart contract maker waarmee de transactie is uitgevoerd. Het gevolg van dit model kan een deflationaire uitgifte zijn, waarbij het aantal NEAR coins in omloop over de jaren heen afneemt. Dit zal echter zijn wanneer er veel transacties worden uitgevoerd in relatieve korte tijd, anders blijft NEAR met een ongelimiteerd aantal coins inflateren.
NEAR historische cijfers
NEAR bereikte zijn hoogste punt (All Time High, ATH) op 16 januari 2022. Hierbij had het een totale marktwaarde van ongeveer $12.3 miljard. De waarde van 1 NEAR coin was toentertijd $20.08 en het aantal coins in omloop was daarom ongeveer 614.7 miljoen.
Door het burn mechanisme is het niet mogelijk een precies aantal coins in omloop te bepalen voor NEAR in november 2025, enkel een schatting kan gegeven worden. Op basis van data van Token.unlocks (zie hieronder) zou het aantal coins in omloop voor NEAR ongeveer 1.3miljard zijn. Dit is grofweg een verdubbeling van het aantal coins ten opzichte van 2022, ten tijde van de ATH. Note dat hier de niet langer beschikbare tokens ook bij zitten.
NEAR prijsvoorspelling Crypto-AtoZ
Na een verkenning van de bijzonderheden van Near protocol (NEAR), waaronder historische ontwikkelingen en de technieken die gehanteerd worden, is het nu tijd om vooruit te kijken en een prijsvoorspelling te doen voor de verwachte bullrun van 2024/2025.
Om de oude all-time high (ATH) van ongeveer $20 te bereiken, moet Near Protocol in vergelijking met 2022 een verdubbeling van de marktkapitalisatie zien, wat neerkomt op een totale marktkapitalisatie van ongeveer 20-24 miljard dollar. Op zichzelf beschouwd is dit een mogelijkheid, en de investeringen van venture capitalists (VC's) wekken vertrouwen in Near Protocol. Het feit dat de totale marktwaarde kan verdubbelen, zou slechts het begin kunnen zijn. Echter, tegenover deze positieve vooruitzichten staat het feit dat Solana, na Near Protocol en Avalanche, de grootste VC-financiering heeft ontvangen.
Op dit moment lijkt Solana, dankzij kenmerken zoals hoge transactiesnelheid, lage transactiekosten en andere factoren zoals de Solana Saga-telefoon, meer interesse te wekken bij het publiek en investeerders. Als Near Protocol er niet in slaagt de sharding technologie uit te breiden om het aantal transacties per seconde (TPS) te verhogen, zou dit kunnen betekenen dat Solana de race wint. Als Near Protocol er echter in slaagt Solana te overtreffen en een beter protocol te worden, zou dit kunnen leiden tot een stijging van de marktkapitalisatie tot mogelijk 90 miljard dollar, wat een prijs van ongeveer $69 per NEAR zou impliceren (90 miljard dollar is gelijk aan de optelling van de oude ATH marketcap van SOL en NEAR tijdens de vorige bullrun).
Het is belangrijk te beseffen dat het bovenstaande een zeer optimistisch scenario is. Realistisch gezien schat ik persoonlijk in dat Near Protocol deze race niet zal winnen (binnen 2 jaar) en waarschijnlijk slechts tot ongeveer 20-30 miljard dollar marktkapitalisatie zal stijgen, wat zich vertaalt naar een prijs van $15 tot $23 per NEAR coin. Een coin prijs onder de $12 zou als een tegenvaller worden beschouwd, maar dergelijke fluctuaties zijn niet ongewoon in de volatiele wereld van cryptocurrency. Uiteindelijk zal alleen de tijd leren wat de werkelijke waarde van NEAR zal zijn tijdens het verwachte hoogtepunt van de bullrun in 2024/2025.
In de komende artikelen in deze serie zullen verschillende cryptocurrency’s worden geanalyseerd. De voorspelling voor Bitcoin, Ethereum en de Bitcoin cycle worden hiervoor als achtergrondkennis meegenomen. Deze serie is puur bedoeld ter vermaak en om manieren van crypto analyses te delen, het is nooit financieel advies. Doe altijd je eigen onderzoek voor je ergens in investeert.
Word lid van het gesprek:
Wat denk jij dat de toekomst voor NEAR in petto heeft? Deel hieronder jouw visie en voorspellingen, want in de snel veranderende wereld van cryptocurrencies is elk perspectief waardevol.