Veilig beheren van crypto activia
Introductie
In de altijd veranderende wereld van cryptocurrencies is het cruciaal om digitale activa veilig te beheren. Voordat we duiken in de verschillende types wallets, is het essentieel te begrijpen hoe de basis van walletbeveiliging werkt. De "private keys" ofwel de 12/24 woorden combinatie, is het kernpunt dat de veiligheid van een wallet waarborgt en herinstallatie mogelijk maakt op een ander apparaat in geval van verlies, diefstal, of beschadiging. Belangrijk om te weten is dat crypto zelf op de blockchain wordt opgeslagen, niet binnen de wallet!
Wallet beveiliging fundamenten
De veiligheid van een crypto wallet draait om twee essentiële elementen: het wallet wachtwoord en de private keys (herstelzin). Het wallet wachtwoord, dat door de gebruiker wordt ingesteld, biedt toegang tot de walletinterface. Echter, de echte beveiliging komt van de "private keys," een reeks van 12 of 24 willekeurige woorden die bij het instellen van de wallet wordt gegenereerd. Deze private key fungeert als de sleutel tot het eigendom en de controle over de crypto-activa.
Herstelproces bij verlies of beschadiging
In het geval van een verloren, gestolen, of beschadigd apparaat, is het essentieel om te begrijpen hoe het herstelproces werkt. Met behulp van de eerder gegenereerde private key kan een wallet opnieuw worden geïnstalleerd op een ander apparaat. Dit proces zorgt ervoor dat de eigenaar nog steeds volledige toegang heeft tot zijn crypto-activa, omdat deze niet fysiek in de wallet worden opgeslagen maar op de blockchain.
Om bovengenoemde reden is het daarom belangrijk dat je deze private key nooit met anderen deelt of online opslaat. Mocht een andere persoon hier toegang toe krijgen, bijvoorbeeld door je cloudopslag te hacken, dan kunnen ze op deze manier je crypto stelen. Bewaar je private key daarom offline op een veilige plek waar je deze niet kwijt kan raken!
Waarom niet vertrouwen op Exchanges
Vaak bewaren gebruikers hun crypto op exchanges vanwege het gemak van snelle toegang en handel. Maar met dit gemak komt een risico - wanneer uw crypto zich op een exchange bevindt, is de exchange technisch gezien de eigenaar. Bij beveiligingsincidenten loopt de gebruiker het risico zijn activa te verliezen. Dit was in 2022 bijvoorbeeld het geval voor gebruikers van het Amerikaanse FTX; toen het platform failliet ging, konden gebruikers niet hun crypto opnemen.
Hetzelfde geldt voor andere soort platforms, zoals het voormalig crypto (uit)leen platform Celcius en BlockFi.
Advies van experts: van Exchange naar persoonlijke wallets
Deskundigen adviseren sterk om, zodra het portfolio aanzienlijk groeit, over te stappen naar persoonlijke wallets. Hiermee behoudt de gebruiker niet alleen volledige controle over de activa, maar wordt je ook daadwerkelijk de eigenaar. Als vuistregel wordt hier vaak €1000 als grenswaarde geopperd, waar deze grens voor jou ligt is uiteraard afhankelijk van je financiële situatie en de risico’s die je bereid bent te lopen.
Veilige wallet opties voor gebruikers
Er zijn verschillende soorten wallets, elk type met zijn eigen voor- en nadelen. Om een goede keuze te kunnen maken welk type wallet te gebruiken zijn hieronder de belangrijkste factoren weergegeven voor de drie meest gebruikte typen wallets:
Desktop wallets:
Desktop wallets zijn, zoals de naam al weergeeft, wallets die je op je computer of laptop hebt staan. Een veel gebruikt voorbeeld hiervan is Exodus.Voordelen:
Meer controle: Desktop wallets zoals Exodus bieden een niveau van controle over privésleutels en opgeslagen activa.
Beveiliging: Omdat ze lokaal zijn geïnstalleerd, zijn desktop wallets minder vatbaar voor online aanvallen.
Handig voor transacties: Geschikt voor regelmatige transacties vanaf één locatie.
Nadelen:
Niet draagbaar: Beperkt tot de computer waarop ze zijn geïnstalleerd, zijn desktop wallets minder geschikt voor onderweg.
Gevoelig voor computerproblemen: Gevoelig voor malware of virussen op de computer.
Mobiele wallets:
Mobiele wallets zijn wallets die je installeert op je mobiele telefoon of tablet. Een veel gebruikt voorbeeld hiervan is Trust Wallet.Voordelen:
Mobiele toegang: Mobiele wallets als Trust Wallet bieden flexibiliteit voor transacties vanaf elk mobiel apparaat.
Gebruiksgemak: Ideaal voor dagelijkse transacties, zijn mobiele wallets handig voor actieve handelaren.
Beveiligingsfuncties: Integratie van beveiligingsfuncties zoals biometrische authenticatie.
Nadelen:
Verlies of diefstal: Gevoeliger voor verlies of diefstal vanwege het mobiele karakter.
Afhankelijkheid van apparaat: De veiligheid hangt direct af van de beveiliging van het gebruikte mobiele apparaat.
Hardware wallets:
Hardware wallets zijn fysieke apparaten waar je private keys door wordt uitgegeven. Dit is de veiligste manier voor het beheren van je cryptocurrencies. De meest gebruikte wallets zijn Ledger Nano S en Ledger Nano X, gevolgd door Trezor Model T.Voordelen:
Maximale beveiliging: Ledger Nano S, Ledger Nano X en Trezor Model T bieden de hoogste mate van beveiliging door privésleutels offline op te slaan.
Bescherming tegen online risico's: Minder kwetsbaar voor online bedreigingen zoals hacking.
Geschikt voor langetermijn opslag: Ideaal voor langetermijninvesteringen.
Nadelen:
Kosten: Vereisen een initiële aanschafprijs (voor instapmodellen als de Ledger Nano S bedraagt dit ongeveer €79,00
Fysiek verlies: Hoewel minder waarschijnlijk, bestaat het risico van fysiek verlies of beschadiging. Maar zoals eerder aangegeven is het de private key waarmee je toegang tot je crypto houd, met het aanschaffen van een nieuwe wallet kan je je crypto dus terughalen.
Er zijn ook wallets welke op zowel desktop als mobiel gebruikt kunnen worden. Deze kunnen samenwerken en zijn vaak (deels) te koppelen met hardware wallets. Je maakt op die manier gebruik van de meeste beveiliging, maar doordat je online gaat met je hardware wallet loop je bij foutieve omgevingen daardoor de risico’s gebonden aan de hotwallets als desktop en mobiele wallet. Voorbeelden hiervan zijn Metamask (browser wallet met mobiele app) i.c.m. Ledger of Exodus i.c.m. Trezor.
Omdat de meeste mensen crypto kopen met als doel het vast te houden tot de prijzen stijgen en hier niet in DeFi meer rendement mee proberen te halen (met bijkomende risico’s), is het meestal aan te raden om een cold wallet (hardware wallet) van bijvoorbeeld Ledger aan te schaffen. Ledger is het meest gebruikte merk hardware wallet en heeft een uitstekende beveiliging en support de meeste cryptocurrencies en blockchains. Daarnaast zijn er regelmatig updates om de veiligheid te bevorderen. Binnenkort volgt een review van Ledger.
Bescherming van eigenaarschap
De overstap naar persoonlijke wallets waarborgt niet alleen volledige controle maar ook daadwerkelijk eigenaarschap van crypto-activa. Of het nu gaat om dagelijkse transacties of het veiligstellen van investeringen op de lange termijn, het gebruik van desktop, mobiele of hardware wallets biedt een solide beveiliging laag.
Conclusie
Het veilig beheren van crypto-activa vereist weloverwogen keuzes met betrekking tot wallets. Hoewel exchanges handig zijn, staat eigenaarschap en beveiliging voorop. Bij serieuze investeringen is het advies duidelijk: stap over naar persoonlijke wallet zoals een Ledger Nano S/X voor een veiligere, controleerbare ervaring met maximale bescherming van uw waardevolle crypto-activa.
Heb jij al je eerste cryptocurrency aangeschaft? En heb je een keuze kunnen maken in beveiliging op basis van dit artikel? Laat hieronder weten wat voor jou het belangrijkste is.