Bitcoin halving voltooid, en nu?
Wat is de Bitcoin halvering
De Bitcoin halvering (halving wordt het ook wel genoemd) is een gebeurtenis die plaatsvindt ongeveer om de vier jaar binnen het Bitcoin-protocol. Tijdens deze gebeurtenis wordt de beloning voor het minen van nieuwe Bitcoins gehalveerd, wat betekent dat miners slechts de helft ontvangen van wat ze voorheen ontvingen voor het valideren van transacties en het toevoegen van nieuwe blokken aan de blockchain. Dit mechanisme is ingebouwd in het Bitcoin-protocol om de inflatie van Bitcoin te verminderen en uiteindelijk het totale aanbod van Bitcoins te beperken tot 21 miljoen. De halvering zorgt voor schaarste en kan van invloed zijn op de prijs van Bitcoin, omdat het aanbod van nieuwe Bitcoins afneemt terwijl de vraag naar de cryptocurrency kan blijven groeien.
Op 20 april 2024 was het weer zover, de vierde Bitcoin halvering vond plaats. Met deze halvering is de beloning voor miners naar beneden gegaan van 6.25 BTC per blok naar 3.125 BTC per blok. Dit betekent dat de productie van BTC van ongeveer 900 nieuw geminde BTC is gehalveerd tot 450 BTC per dag. Als de vraag naar Bitcoin gelijk blijft aan de vraag voor de halvering, zou dit betekenen dat de prijs moet stijgen (vraag en aanbod).
Sommigen zien Bitcoin als digitaal goud, leuk feit hier is dat na de vierde Bitcoin halvering de inflatie van Bitcoin lager ligt dan die van goud.
Impact van de Bitcoin halvering op de prijs van Bitcoin BTC
Dus wat hebben we gezien in het verleden? De eerste Bitcoin halvering vond plaats in 2012, hierbij ging de beloning voor minen van 50 BTC terug naar 25 BTC per blok. Zoals in de afbeelding hieronder te zien is, was dit het moment dat de eerste bullrun begon.
De eerste grote dip van meer dan 20% vond plaats in april 2013, ongeveer 5 maanden na de halvering. De prijs daalde toen van ongeveer $266 naar $105, wat een daling van meer dan 60% vertegenwoordigde binnen enkele dagen. Na deze dip vervolgde Bitcoin de trend waar het zich in bevond en piekte rond de $1.150 in december 2013. Dit was het einde van de eerste bullrun, hierna zakte de prijs terug tot ongeveer $200.
De tweede Bitcoin halvering vond ongeveer 4 jaar na de eerste plaats, hierbij ging de beloning voor het minen van Bitcoin naar beneden van 25 BTC per blok naar 12.5 BTC per blok. In de eerste 4 weken vond vervolgens een 30% prijscorrectie plaats, dit ging echter zo snel dat het op de maandgrafiek hierboven niet eens goed zichtbaar is, daarom hieronder ingezoomd.
De prijs van Bitcoin is vervolgens blijven stijgen tot december 2017, waarbij het een hoogtepunt vormde van bijna $20.000 .
De derde Bitcoin halvering vond plaats in mei 2020, hierbij ging de beloning voor het minen van Bitcoin naar beneden van 12.5 BTC per blok naar 6.25 BTC per blok. Na deze halvering zagen we geen directe prijsdaling, deze hadden we wel in maart 2020 gezien, de zogenaamde Covid-crash. Tussen februari en april zagen we maar liefst een 60% (!) crash in de prijs van Bitcoin, maar ook in andere markten zagen we rond deze tijd grote prijsdalingen. Mensen die tijdens deze dip Bitcoin hebben gekocht, zullen waarschijnlijk nooit meer spijt hiervan hebben, de prijs is daarna gestegen tot ongeveer $69.000 in november 2021.
Wat we uit deze drie bullruns kunnen halen, behalve de hoge prijsstijgingen, is een relatie tussen de Bitcoin halveringen en de Bitcoin toppen.
De top na de eerste Bitcoin halvering, van 2012, vond plaats in 2013, ongeveer 510 dagen later.
De top na de tweede Bitcoin halvering, van 2016, vond plaats in 2017, ongeveer 530 dagen later.
De top na de derde Bitcoin halvering, van 2020, vond plaats in 2021, ongeveer 490 dagen later.
Op basis van deze data bestaat de theorie dat de top van de volgende Bitcoin bullrun, gemeten vanaf de vierde halvering, te plaatsen zou zijn in het vierde kwartaal van 2025. Uiteraard zijn er in elke cycle unieke, nieuwe omstandigheden waar rekening mee gehouden dient te worden, wat betekent dat dit geen garantie geeft voor de uiteindelijk top.
Wat is anders aan deze Bitcoin cycle?
Elke bullrun is anders, zo was de eerste bullrun voor velen slechts een verkenning van Bitcoin, de tweede bullrun was de eerste waarbij alledaagse mensen cryptocurrencies begonnen te verkennen, de derde Bitcoin bullrun zorgde ervoor dat de eerste instituties crypto begonnen te kopen en nu zijn we bij de vierde bullrun. Een aantal zaken welke nu meespelen en mogelijk deze cycle beheersen, zijn:
Toenemende institutionele betrokkenheid
Dankzij de spot Bitcoin ETF’s is het voor instituties makkelijker gemaakt om Bitcoin blootstelling te krijgen. Zelfs banken, zoals de op één na grootste Europese bank (BNP Paribas) willen blootstelling aan Bitcoin. (Leer hier meer over de spot Bitcoin ETF)
(BNP Paribas koopt Bitcoin ETF)Regelgeving voor cryptocurrencies, crypto gerelateerde bedrijven en het bewaren van cryptocurrencies wordt steeds duidelijker opgesteld.
Hoewel indirect, heeft de ontwikkeling van AI (Artificiële Intelligentie) impact op de Bitcoin prijs. De snelle groei van AI zorgt voor een aantal use-cases voor blockchain technologie. Bij adoptie hiervan kunnen prijzen stijgen, waar de gehele markt van kan profiteren.
Wat is het volgende om naar uit te kijken?
Op dit moment zijn er geen directe grote gebeurtenissen waar door de gehele cryptocurrency markt naar wordt gekeken. Er zijn sector specifieke gebeurtenissen, blockchain specifieke gebeurtenissen en marktgebeurtenissen welke de komende maanden de markten zullen domineren.
Sector specifieke gebeurtenissen:
AI: Nieuwe toepassingen of grote bedrijven die met nieuwe concepten komen kunnen ervoor zorgen dat AI gerelateerde blockchains positieve marktbeweging zullen zien.
Gaming: Er zijn een aantal zeer goede games in ontwikkeling, welke op blockchain draaien. Hoe minder blockchain hierin naar voren komt tijdens het spelen, hoe meer publiekelijk aandacht het kan ontvangen. Mensen met blockchain of cryptocurrency ervaring kunnen hiervan profiteren, waardoor de sector meer aandacht krijgt.
Blockchain specifieke gebeurtenissen:
Hiervoor moet gedacht worden aan grote upgrades en partnerschappen. Een aantal komende upgrades zijn:
SEI: lancering SEI v2, waardoor het EVM (Ethereum Virtual Machine) compatibel zal worden (leer hier meer over SEI)
SUI: lancering Mysticeti upgrade, o.a. verlagen van CPU-vereisten voor validators (leer hier meer over SUI)
Solana (SOL): Firedancer upgrade, hogere transactiesnelheden tot theoretisch 1 miljoen per seconde (leer hier meer over Solana)
Fantom (FTM): Sonic upgrade, o.a. verhogen van transactiesnelheden en optimalisatie van het consensusalgoritme (leer hier meer over Fantom)
Fetch.AI (FET)/ SingularityNET (AGIX)/ Ocean Protocol (OCEAN): Partnerschap waarbij de drie bedrijven mogelijk samenvoegen en verder gaan onder de naam Superintelligence Alliance (ASI) (leer hier meer over Fetch.AI)
Ethereum (ETH): Op dit moment liggen aanvragen voor een spot Ethereum ETF bij de Amerikaanse autoriteiten. Door de lagere marketcap van Ethereum, zou met minder kapitaal de prijs al meer kunnen stijgen indien deze spot ETF goedgekeurd zou worden (leer hier meer over Ethereum)
Macro-economische gebeurtenissen:
Naast sector- en blockchain-specifieke ontwikkelingen is het belangrijk om ook de macro-economische omgeving in de gaten te houden, omdat deze van invloed kan zijn op de cryptocurrency-markt. Een mogelijke kans op een recessie in de bredere economie kan bijvoorbeeld de vraag naar alternatieve beleggingen zoals Bitcoin veranderen.
Afsluiting
De Bitcoin halvering is een cruciale gebeurtenis binnen het Bitcoin-protocol, waarbij de beloning voor miners wordt gehalveerd, waardoor het aanbod van nieuwe Bitcoins afneemt. Dit kan leiden tot schaarste en heeft historisch gezien invloed gehad op de prijs van Bitcoin. De recente vierde halvering vond plaats op 20 april 2024, waardoor de beloning voor miners werd verlaagd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per blok.
Analyse van eerdere halveringen laat zien dat ze gepaard gingen met bullruns en prijsdalingen, waarbij de prijzen van Bitcoin fluctueerden in reactie op de halveringen. De timing van de pieken na de halveringen varieerde, maar er lijkt een patroon te zijn van een stijging van de prijs en daaropvolgende piek binnen ongeveer anderhalf jaar na elke halvering.
Belangrijk om op te merken is de evolutie van de markt en de invloed van institutionele betrokkenheid, regelgeving en technologische ontwikkelingen. De toenemende institutionele interesse, duidelijkere regelgeving en ontwikkeling van AI kunnen deze cyclus anders maken dan voorgaande bullruns.
Terwijl we vooruitkijken, zijn mogelijke gebeurtenissen zoals de introductie van een Ethereum spot ETF en upgrades van grote altcoins belangrijke aandachtspunten. Deze gebeurtenissen, samen met sector-, blockchain-specifieke en macro-economische ontwikkelingen, zullen naar verwachting de komende maanden de markten domineren en de koers van Bitcoin en andere cryptocurrencies beïnvloeden.
Wil jij het meeste uit deze cycle halen, of meer leren? Plan dan een 1 op 1 sessie door hier te klikken, of boek via de optie aan de top van de pagina.