Introductie decentrale sociale media

Wat is decentralised social media (DeSo)?

Decentrale sociale media, of DeSo, verwijst naar sociale mediaplatforms die zijn gebouwd op blockchain-technologieën en gedecentraliseerde architectuur. In plaats van het opslaan van gegevens op centrale servers die eigendom zijn van één enkel bedrijf, worden de gegevens opgeslagen op een gedistribueerd netwerk van computers, ook wel bekend als een blockchain.

Wat is SocialFi?

SocialFi, een afkorting voor Social Finance, is een concept dat sociale interacties combineert met financiële technologieën, zoals blockchain en cryptocurrencies. Het idee achter SocialFi is om sociale activiteiten, zoals het maken van inhoud, delen, en communiceren, te belonen met financiële tegemoetkomingen.

Blockchain vs niet-blockchain gebaseerde DeSo

Er zijn twee verschillende typen DeSo, namelijk op blockchain gebaseerd en niet op blockchain gebaseerd.

Op blockchain gebaseerde DeSo maakt gebruik van blockchain technologie om te voorzien in transparantie, onbewerkbaarheid en tokenisatie. Door de opslag van data op de blockchain wordt ervoor gezorgd dat inhoud niet zomaar aangepast of verwijderd kan worden, zonder dat hier een vorm van overeenstemming (consensus) in is. Je bent als gebruiker dus meer in controle en hebt minder tot geen censuur problemen, in tegenstelling tot huidige sociale media kanalen.
Daarnaast zijn er verschillende DeSo applicaties die tokens uitbrengen om gebruikers aan te trekken of om mensen te belonen voor het creëren van inhoud. Dit kan zowel een positief al een negatief iets zijn voor een platform. Aan de ene kant kan het uitgeven van tokens ervoor zorgen dat een platform meer wordt gebruikt (hetzij organisch, hetzij met winstoogmerk), maar anderzijds kan de volatiele wereld van crypto er ook voor zorgen dat met dalende tokenwaarde de platformen niet interessant blijven om te gebruiken wanneer de tokenprijzen zakken.

Niet op blockchain gebaseerde DeSo maken gebruik van andere technieken en systemen om decentralisatie te bereiken. Een voorbeeld hiervan is het distribueren van data over verschillende data servers. Zo ontstaat er een grotere controle op data, inhoud en privacy. Schaalbaarheid is bovendien makkelijker te bereiken doordat gebruik gemaakt wordt van gestandaardiseerde technologie.

Voordelen DeSo & SocialFi

  1. Censuurbestendigheid
    DeSo-platformen zijn minder vatbaar voor censuur omdat ze niet worden beheerd door centrale authoriteiten. Dit betekend dat gebruikers vrijer kunnen communiceren zonder risico te lopen dat hun inhoud wordt verwijderd of gecensureerd door bedrijven of overheid.

  2. Controle over gebruiker gegevens
    Met DeSo hebben gebruikers meer controle over hun persoonlijke gegevens. In plaats van het opslaan van gegevens op centrale servers die eigendom zijn van een bedrijf, worden de gegevens opgeslagen op een gedecentraliseerd netwerk. Hierdoor hebben gebruikers meer controle over wie toegang heeft tot hun gegevens en hoe deze worden gebruikt.

  3. Transparantie en vertrouwen
    Omdat DeSo-platformen gebruik maken van blockchain technologie, is de transactiegeschiedenis en inhoudscreatie traceerbaar en transparant. Dit kan vertrouwen bevorderen tussen gebruikers en helpt bij het verminderen van misbruik en frauduleuze activiteiten.

  4. Beloningen voor bijdragen of deelname
    Zoals eerder aangegeven bieden sommige DeSo platformen gebruikers de mogelijkheid om beloningen te verdienen voor hun bijdragen aan het netwerk, zoals het maken van inhoud of deelname aan discussies. Dit moedigt gebruikers aan om actief deel te nemen en waardevolle inhoud te produceren

  5. Weerstand tegen storingen
    Door de gedecentraliseerde aard van DeSo zijn deze platformen minder vatbaar voor storingen en uitval. In tegenstelling tot centrale servers die kwetsbaar zijn voor technische storingen of aanvallen, blijven DeSo-platformen operationeel zolang er voldoende nodes in het netwerk beschikbaar zijn.

Nadelen DeSo & SocialFi

  1. Technische complexiteit
    Het gebruik van blockchain-technologie en gedecentraliseerde architecturen brengt technische complexiteit met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan het aanmaken van een wallet waarmee je inlogt op een platform en eventueel het kopen/ verkopen van tokens. Voor veel gebruikers kan het moeilijk zijn om te begrijpen hoe DeSo-platforms werken en hoe ze ermee moeten omgaan, waardoor adoptie belemmerd kan worden.

  2. Schalen en prestaties
    Gedecentraliseerde systemen kunnen moeite hebben met schaalbaarheid en prestaties in vergelijking met centrale systemen. De snelheid en capaciteit van transacties en het verwerken van gegevens kunnen beperkt zijn door de architectuur en grootte van het gedecentraliseerde netwerk. Mogelijk dat met de groeiende DePIN (lees hier) sector dit probleem binnenkort al verholpen kan worden.

  3. Gebrek aan regulering
    Het gedecentraliseerde karakter van DeSo-platformen kan het moeilijk maken om naleving van wet- en regelgeving te handhaven, zoals regels met betrekking tot privacy, copyright en financiële transacties. Dit kan leiden tot juridische uitdagingen en onzekerheden voor zowel gebruikers als platformbeheerders.

  4. Risico van misbruik
    Omdat DeSo-platformen minder gecentraliseerd zijn, kunnen ze vatbaarder zijn voor misbruik, zoals het verspreiden van illegale inhoud, het uitvoeren van frauduleuze activiteiten of het aanzetten tot haat en geweld. Het gebrek aan centraal toezicht kan het moeilijker maken om dergelijk misbruik te voorkomen of aan te pakken.

  5. Onvolwassenheid van de technologie
    Hoewel blockchain-technologie veel potentieel biedt voor decentrale sociale media, bevindt de technologie zich nog in een relatief vroeg stadium van ontwikkeling. Dit kan resulteren in kinderziektes, bugs en beperkingen die de gebruikerservaring negatief kunnen beïnvloeden. Bovendien kunnen DeSo-platformen geconfronteerd worden met uitdagingen zoals interoperabiliteit tussen verschillende blockchain-netwerken, waardoor gebruikerservaringen mogelijk worden gefragmenteerd.

Voorbeeld van een decentraal sociale media project

Een voorbeeld van een crypto project in de DeSo/ SocialFi sectoren is Decentralized Social (DeSo). Decentralized Social is een Layer-1 blockchain waarop sociale media platformen gemaakt kunnen worden. Op het moment van schrijven zijn er bijna 40 applicaties op Decentralized Social gebouwd, waaronder gedecentraliseerde “klonen” van Reddit, X (Twitter), Telegram, Instagram en LinkedIn.
Doordat ontwikkelaars applicaties kunnen koppelen en integreren in elkaar, kan een platform ontstaan waar alle sociale media op samenkomt. Dit zou ook betekenen dat je met 1 account overal zou kunnen inloggen. Het succes van 1 applicatie zorgt ervoor dat de rest ook kan groeien.

Conclusie

Decentrale sociale media (DeSo) en SocialFi zijn veelbelovende concepten die een alternatief bieden voor traditionele, gecentraliseerde sociale mediaplatformen. Ze bieden voordelen zoals censuurbestendigheid, gebruikerscontrole over gegevens en beloningen voor bijdragen. Er zijn echter ook uitdagingen die overwonnen moeten worden, zoals technische complexiteit, gebrek aan regulering en risico’s van misbruik, maar dit zijn zaken die zich altijd aandienen bij nieuwe technieken.

Ondanks de uitdagingen zijn DeSo en SocialFi in opkomst en kunnen ze een belangrijke rol spelen in het bevorderen van vrijheid, privacy en financiële inclusie op het internet. Innovatie en samenwerking tussen protocollen blijft belangrijk en de uitdagingen dienen zo goed mogelijk aangepakt te worden om deze sector naar het dagelijks leven te brengen.

Denk jij dat Decentrale sociale media binnen een paar jaar de traditionele sociale media gaat vervangen? Laat een reactie achter in de comments!


Jack

Sinds 2013 geïnteresseerd in crypto, de toepassing en de technieken.

Sinds 2017 leer ik actief en heb ik mij bezig gehouden met het delen van kennis omtrent cryptocurrency’s.

Mijn doel is mensen helpen door opgedane kennis te delen.

Vorige
Vorige

Bitcoin halving voltooid, en nu?

Volgende
Volgende

Introductie MetaMask: Liquiditeit, staking en lending