Hoe DePIN Big Tech uitdaagt in hardware-innovatie

Wat is DePIN?

Zoals aangegeven in het recent geplaatste artikel over de grootste en snelst ontwikkelende crypto categoriën, is DePIN een relatief nieuwe categorie dat blockchain-protocollen omvat die de fysieke hardware-infrastructuur op een open en gedecentraliseerde manier bouwen, onderhouden en exploiteren.
De DePIN-industrie kan in twee delen worden verdeeld, namelijk fysieke bronnen (Physical Resource Networks, of PRN’s) en digitale bronnen (Digital Resource Networks, of DRN’s).

  • Physical Resource Networks (PRN’s) zijn DePIN protocollen die serviceproviders stimuleren om locatie-afhankelijke hardware in te zetten die bepaalde fysieke locaties voorziet van energie, connectiviteit en datagebruiksscenario’s. Denk aan de levering van stroom, 4G/5G, WiFi, VPN etc.

  • Digital Resource Networks (DRN’s) zijn DePIN protocollen die locatie-onafhankelijke back-end voor cloud omgevingen creëren en serviceproviders stimuleren om digitale bronnen als computers, opslagmedia en bandbreedte te leveren. Denk aan de levering van GPU- en CPU kracht, HHD- en SSD opslag etc.

Bron: https://resources.messari.io/pdf/crypto-theses-for-2024.pdf

Waarom bestaat DePIN?

DePIN heeft als doel een gedecentraliseerde infrastructuur voor de fysieke wereld te bouwen door gebruik te maken van blockchain-technologie en tokenbeloningen. Hierdoor ontstaat een open markt voor hardware- en software infrastructuur die momenteel gedomineerd wordt door een aantal gecentraliseerde “Big-Tech” bedrijven. Deze gedecentraliseerde markten geven macht aan de eindgebruiker door de noodzaak voor gecentraliseerde entiteiten te elimineren.

Een aantal voorbeelden van zeer bekende Big-Tech bedrijven die deze markt domineren zijn Apple, Google en Microsoft. Deze bedrijven hebben nu de macht om mensen en diensten te censureren of zelfs volledig af te sluiten. Dit past niet in een open, verbonden en transparante wereld, waar blockchain wel op gericht is.

Een concreet voorbeeld van DePIN-adoptie betreft het groeiende gebruik van kunstmatige intelligentie (AI), waarvoor aanzienlijke rekenkracht en dataopslag nodig is. Om deze middelen toegankelijk te houden in de toekomst, is het noodzakelijk om ze beschikbaar te stellen op een schaal die big tech bedrijven niet op hetzelfde tempo kunnen evenaren. Het decentrale karakter van DePIN, in combinatie met tokenbeloningen, garandeert (bijna) een duurzame groei (met lagere kosten, zie voordelen van DePIN). Dit stelt DePIN in staat om te blijven voldoen aan de groeiende vraag naar rekenkracht en dataopslag.

Hoe werkt DePIN?

Kijkend vanaf de aanbiederskant werkt DePIN, net als menig andere crypto categorieën, volgens een vliegwiel methodiek. Vroege deelnemers dragen bij aan de netwerkconstructie door middelen te leveren en hiermee het netwerk te versterken. In ruil hiervoor krijgen ze tokens. Door de groei van middelen worden ontwikkelaars aangetrokken om producten in het ecosysteem te gebruiken. Dit trekt consumenten aan zodra ontwikkelaars dezelfde producten tegen lagere kosten kunnen aanbieden in vergelijking tot hun gecentraliseerde tegenhanger. De groei van gebruikers verhoogt de vraag naar netwerkmiddelen, waardoor de token prijs stijgt. Dit motiveert om meer middelen beschikbaar te stellen. Zie ook hieronder grafisch weergegeven.

Wat zijn de voordelen van DePIN?

DePIN kent een aantal zeer belangrijke voordelen over traditionele middelen, geleverd door grote technische bedrijven als Apple, Google en Microsoft.

  1. Open en gedecentraliseerd
    Dankzij het blockchain principe is DePIN voor iedereen met een internetverbinding toegankelijk, zowel voor ontwikkelaar/leverancier van middelen als gebruiker.

  2. Verbetering van efficiëntie en kwaliteit
    DePIN zorgt ervoor dat netwerkbronnen- en diensten meer verspreid en gediversifieerd worden door het decentrale aspect.

  3. Geen censuur
    Dankzij het decentrale aspect, in combinatie met de blockchain technologie, is censuur verleden tijd (tenzij er protocol/ software aanpassingen in het project zijn, hier moet normaal gesproken de meerderheid van het netwerk of de stemmers het over eens zijn)

  4. Waarde- en inkomsten creëren
    DePIN stelt netwerkdeelnemers in staat waarde en inkomen te genereren uit de groei van het netwerk, alsmede het beschikbaar stellen van hardware dat op dat moment niet gebruikt wordt.

  5. Goedkoper in gebruik
    Zoals in onderstaande afbeelding te zien is, is dataopslag via decentrale netwerken vele malen goedkoper dan van centrale partijen als Amazon.

Wat zijn de nadelen van DePIN?

Er zijn ook een aantal nadelen en zorgen te bedenken omtrent DePIN. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Prijsschommelingen
    Cryptocurrencies staan bekend om volatiliteit, en negatieve prijsactie zou ervoor kunnen zorgen dat minder mensen hun middelen ter beschikking willen (blijven) stellen. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat het aanbod afneemt en de kosten voor gebruik van DePIN middelen oplopen.
    Dit kan echter ook weer leiden tot meer mensen die hieraan willen verdienen. In dit geval zou dit betekenen dat er een balans tussen vraag en aanbod kan ontstaan.

  2. Gebruiksvriendelijkheid
    Voor niet-technische gebruikers kan het begrijpen en gebruiken van gedecentraliseerde systemen ingewikkeld zijn. DePIN zou dan te complex zijn voor de gemiddelde persoon, wat de adoptie kan beperken.

DePIN projecten en verwachtingen

Er zijn al meerdere DePIN cryptocurrency projecten in de praktijk, elk met een eigen toepassing of werkwijze waarmee DePIN wordt uitgebreid. Hieronder zijn er een aantal genoemd, elk met de specifieke problemen die ze proberen op te lossen.

  • Filecoin (FIL) – decentrale data opslag

  • Render (RNDR) – decentrale computerkracht

  • Akash network (AKT) – decentrale cloudopslag en GPU-marktplaats

De verwachting is dat de DePIN-categorie aanzienlijk zal groeien door de toenemende vraag naar AI en decentrale social media (meer hierover in een later artikel) en de noodzaak van meer beschikbare data. In 2022 werd de markt voor gedecentraliseerde computerkracht geschat op ongeveer $480 miljard. Deze markt heeft volgens experts echter het potentieel om tegen 2030 een waarde van $1,5 biljoen te bereiken. Render heeft aangetoond hoe het, door gebruik te maken van inactieve rekenkracht van individuele computers, alsmede het stimuleren van gebruikers door uitgifte van RNDR-tokens, de kosten voor computerkracht aanzienlijk heeft kunnen verlagen. Hiermee biedt het tegelijkertijd een gedecentraliseerd alternatief voor traditionele clouddiensten.

Conclusie

DePIN illustreert, als een opkomende crypto-categorie, een veelbelovende verschuiving naar gedecentraliseerde fysieke infrastructuur. Door blockchain-technologie en tokenbeloningen te benutten, biedt DePIN een open markt voor hardware- en software-infrastructuur, tegen de overheersing van gecentraliseerde techbedrijven in. Met voordelen zoals decentralisatie, verbeterde efficiëntie, en het genereren van waarde voor deelnemers, toont DePIN potentieel om de markt voor gedecentraliseerde computerkracht en dataopslag aanzienlijk te laten groeien.
Maar, met mogelijke uitdagingen zoals prijsschommelingen en gebruiksvriendelijkheidskwesties, zal het succes van DePIN afhangen van het effectief aanpakken van deze obstakels in een snel evoluerend technologisch landschap.

Hoe denk jij dat DePIN's gedecentraliseerde aanpak de traditionele machtsverhoudingen in de technologiewereld beïnvloeden? Laat het hieronder weten!


Jack

Sinds 2013 geïnteresseerd in crypto, de toepassing en de technieken.

Sinds 2017 leer ik actief en heb ik mij bezig gehouden met het delen van kennis omtrent cryptocurrency’s.

Mijn doel is mensen helpen door opgedane kennis te delen.

Vorige
Vorige

Introductie MetaMask: DeFi wallet, bridgen en swaps

Volgende
Volgende

Cryptocurrency belastingaangifte 2024