Introductie MetaMask: DeFi wallet, bridgen en swaps
Wat is Metamask?
Decentralized Finance (DeFi) is een op blockchain gebaseerd financieel systeem dat traditionele financiële diensten tracht te decentraliseren. In DeFi worden financiële transacties, leningen, en andere geldzaken uitgevoerd zonder tussenkomst van traditionele banken, waardoor gebruikers directe controle hebben over hun activa en toegang krijgen tot een open, grenzeloos financieel ecosysteem. Het is een gedecentraliseerde benadering van financiën die innovatie, inclusiviteit en transparantie bevordert. MetaMask fungeert als jouw digitale portaal, waardoor je directe toegang krijgt tot gedecentraliseerde applicaties (DApps), exchanges en andere financiële diensten. In tegenstelling tot traditionele banken behoud jij de controle over je activa en beslis je over je financiële interacties.
In dit artikel kijken we hoe je een eigen MetaMask wallet kan aanmaken, hoe je deze van cryptocurrencies kan voorzien en hoe je swaps kan uitvoeren en crypto kan bridgen van Layer-2 netwerken naar andere Ethereum Virtuele Machine compatibele netwerken.
Waarom Metamask?
In vergelijking met DeFi-wallets die specifiek zijn ontwikkeld voor platforms zoals Solana of Binance Smart Chain, onderscheidt Metamask zich als een universeel instrument dat interoperabiliteit bevordert. Metamask biedt ondersteuning voor niet alleen Ethereum maar ook diverse Layer 2 (L2)-oplossingen. Hierdoor kunnen gebruikers profiteren van schaalvoordelen en lagere transactiekosten, terwijl ze toch kunnen genieten van de uitgebreide functionaliteiten van het Ethereum-netwerk, dat het grootste deel van de DeFi-activiteiten in de blockchain-wereld omvat.
Een wallet aanmaken
De eerste stap om een wallet aan te maken is om naar de officiële website van Metamask te gaan (https://metamask.io/ ) en de extensie voor jouw browser of mobiel te downloaden. Voor dit artikel gaan we er vanuit dat je je account aanmaakt op een browser en werken we met de browser extensie.
Aanmaken van een nieuw account
Na de installatie opent Metamask een welkomstscherm. Geef aan dat je toestemt met de gebruiksvoorwaarden nadat je deze hebt doorgenomen. Je kan daarna aangeven of je wilt helpen om MetaMask te verbeteren, maak hierin je eigen keuze. Vervolgens begint het aanmaken van je account. Verzin een sterk wachtwoord dat je nergens anders gebruikt en bevestig dat je begrijpt dat MetaMask je wachtwoord nooit kan herstellen!
Secret Recovery Phrase (12 woorden herstelzin)
Kijk het korte, duidelijke filmpje waarin aangegeven wordt dat je veilig met je Secret Recover Phrase (SRP) moet omgaan, dat dit je toegang is tot je cryptocurrencies en dat als iemand je SRP bemachtigt hij al je cryptocurrencies uit je wallet kan stelen. Bewaar je 12 woorden SRP dus heel goed en houd deze veilig!
Na het opschrijven van je SRP wordt je gevraagd om een aantal van de 12 woorden van je SRP op de juiste plek in de reeks te herhalen. Als je dit goed doet krijg je melding dat de installatie van je MetaMask wallet gereed is.
Overzicht van functionaliteiten
Nu je account aangemaakt is, krijg je automatisch je Ethereum wallet te zien. Deze is uiteraard nog leeg. Verder zijn een aantal dingen te zien die hieronder uitgelegd worden.
Centraal in beeld zie je de waarde van je account, uitgedrukt in Ethereum en daaronder in het klein in dollars. De waarde wordt hier uitgedrukt in Ethereum, omdat we op het Ethereum mainnet zitten; als we wisselen naar een andere Layer-1 netwerk, zoals Avalanche, dan wordt je accountbalans uitgedrukt in AVAX tokens.
Als je klikt op Ethereum Mainnet, dan krijg je de mogelijkheid om te wisselen naar andere netwerken, zoals testnets, of naar bijvoorbeeld andere Layer-1 blockchains als Avalanche of Layer-2 blockchains als Arbitrum. Deze netwerken gaan we in dit artikel verder gebruiken, dus we kijken zo hoe we die toevoegen.
Verder zien we in het midden de opties op direct crypto te kopen en verkopen, te versturen, swaps te doen, activa te bridgen en de mogelijkheid om je totale portfolio inzichtelijk te krijgen. Bij dit laatste geldt dit voor je activa verspreidt over de verschillende blockchain netwerken, wat we hieronder behandelen.
Netwerk toevoegen
Zoals hierboven genoemd, gaan we werken met Avalanche en Arbitrum in dit voorbeeld. Dit doen we omdat kosten op het Ethereum mainnet relatief duur zijn en andere chains veel goedkoper. We bereiken niet de lage kosten van bijvoorbeeld Solana, maar we besparen wel 60%-80% ten opzichte van Ethereum door deze twee netwerken te gebruiken.
Netwerk toevoegen
Klik op Ethereum Mainnet en kies Add achter Arbitrum One. Je krijgt dan een overzicht van de netwerkgegevens, zoals de Network URL, chain ID en het onderliggende betaalmiddel (in dit geval is dat ETH omdat Arbitrum een L2 is voor Ethereum). In dit voorbeeld gaan we er bovendien vanuit dat je relatief nieuw bent met DeFi en dus geen speciaal, alternatief netwerk nodig hebt. Mocht dit wel het geval zijn, wees dan heel voorzichtig met deze gegevens zelf invoeren!
We doen hetzelfde voor Avalanche. Hier is te zien dat het onderliggende betaalmiddel AVAX is.
Account voorzien van crypto
De volgende stap is crypto in je wallet krijgen, dit kan op verschillende manieren. Je kan via de buy/sell optie crypto kopen met je iDEAL of creditcard. Houd hier alleen wel rekening met de kosten. Transacties verlopen via derden, waardoor er een percentage van het over te maken bedrag voor deze transactie wordt afgestaan. Het hangt bovendien af van de drukte van het betreffende netwerk hoeveel je hier totaal voor betaald. Hieronder zijn de kosten te zien voor de aanschaf van Ethereum (ETH) via het Arbitrum netwerk vs het Ethereum netwerk.
Een andere mogelijkheid om je account te voorzien van middelen, is directe overschrijving van cryptocurrency. Hiervoor dien je een andere wallet, of een cryptocurrency exchange als Bybit of Bitvavo te hebben. Let hierbij wel op, een exchange als Bitvavo verstuurt crypto meestal maar via 1 netwerk, terwijl een exchange als Bybit het soms mogelijk maakt om crypto via verschillende netwerken te versturen. In het laatste geval kan het interessant zijn eerst te weten wat je precies wilt doen en op welk netwerk, voor je de crypto verstuurt. Voor dit voorbeeld maken we gebruik van het Arbitrum One netwerk, dus kiezen we Bybit om vanaf daar direct crypto naar ons MetaMask wallet te kunnen sturen. Dit zou niet mogelijk zijn met Bitvavo, omdat je dan via het Ethereum netwerk (ERC-20) verstuurt.
Voor het versturen van crypto vanaf Bybit naar MetaMask, hebben we eerst het wallet adres nodig. Deze vinden we boven ons balans, zoals aangewezen in het overzicht van functionaliteiten. We kopiëren het adres en vullen dit in als opname adres in Bybit. Dit proces staat hieronder aangegeven.
En binnen een paar tellen staat de Ethereum op het MetaMask adres.
Crypto bridgen tussen verschillende netwerken
Het bridgen van crypto betekend dat we cryptocurreny versturen van het ene blockchain netwerk naar het andere. Afhankelijk van het onderliggende protocol, bijvoorbeeld Ethereum of Solana, kan het zijn dat een externe bridge nodig is. In dit voorbeeld werken we met EVM (Ethereum Virtual Machine) compatibele netwerken, waardoor dit vanuit MetaMask direct gedaan kan worden.
Ter verduidelijking bevat deze wallet inmiddels ook 50 ARB tokens, deze gaan we tijdens het bridgen gelijk swappen naar AVAX, omdat we nu nog geen middelen hebben op Avalanche. Willen we daar anders iets doen, dan moeten we meer crypto erachteraan sturen. Bedenk dus altijd eerst wat je wilt doen voordat je een transactie uitvoert.
Om de transactie door te laten voeren, krijg je nu een promt die bevestigd moet worden. In deze promt zie je dat je een kleine vergoeding moet betalen voor je de transactie kan laten doorgaan. Vervolgens krijg je een tweede prompt voor het bridgen. Je ziet dat de kosten voor het bridgen hoger liggen dan voor het bevestigen van een transactie, dat komt omdat er onderliggende transacties worden uitgevoerd die elk een kleine vergoeding vragen. De transactie voor spending cap kan je hoger instellen, dan hoef je in de toekomst, wanneer je meer wilt versturen, niet opnieuw deze transactie uit te voeren.
Meestal heb je na bevestiging van bridgen tussen deze twee netwerken binnen een minuut je AVAX al in je wallet.
Swaps en DeFi
Nu we AVAX op het Avalanche netwerk hebben, kunnen we op dit netwerk in DeFi beginnen. Omdat dit heel snel heel uitgebreid kan worden, wordt als laatste activiteit binnen dit artikel een deel van de AVAX geswapt voor JOE tokens, welke we in het artikel van volgende week op de decentrale exchange (DEX) traderjoexyz gaan gebruiken voor een introductie in liquiditeit voorziening, farming en meer.
We gaan dus een deel van onze AVAX swappen voor JOE tokens, dit doen we door in MetaMask op “swap” te klikken. Om zeker te weten dat je swapt naar het correcte adres, haal je het contract adres van JOE op van Coinmarketcap of Coingecko en geef je dit in voor de token die je wilt hebben, zoals hieronder weergegeven. Doe dit altijd om zeker te zijn dat je geen frauduleuze tokens koopt!
Neem bovendien kennis van de verschillende contractadressen voor JOE, let dus ook goed op dat je het adres van het netwerk naar keuze kopieert.
Bevestig vervolgens dat je deze token wilt kopen, geef aan hoeveel AVAX je wilt spenderen, overzie de transactie en met een paar seconden heb je je eerste swap voltooid.
Afsluiting
Met jouw Metamask-wallet klaar voor actie, staan er boeiende DeFi-avonturen voor de deur. In het volgende artikel duiken we in verschillende mogelijkheden met onze netwerk coin (AVAX) en exchange token (JOE). Onthoud dat deze stappen en voorbeelden niet bedoeld zijn als financieel advies. Doe altijd zelf onderzoek en handel op verantwoorde wijze. Blijf alert en geniet van jouw DeFi-reis. Tot volgende week